"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Emlak Danışmanlarının Yaşadığı Kimlik Krizi Nasıl Çözümlenir?

Bu sektörde çok sayıda emlak danışmanı ile haşır neşir olmaktayım. Kimisi emlak sektörünün ve teknolojinin getirdiklerinin farkındalığına sahip oluyor. Kimisi ise henüz bir emlak danışmanı olarak kendi kimliğinin bile farkında değil.

Peki, ne demek kimlik? Bir emlak danışmanının kimliği ne anlama gelir?

Görüştüğüm emlak danışmanlarının kendi kimliklerinin farkında olup olmadıklarını anlamak için onlara şu soruyu yöneltirim: “Bana markanızdan bahsedebilir misiniz?” Maalesef bu soruya aldığım cevap genelde şöyle bir şey olur: “Henüz bir logoya ve slogana sahip değilim.

Yani bir logoya veya slogana sahip olmak, bir marka ve kimlik edinmek olarak görülür. Gerçekten bu, emlak danışmanlarının kimliği midir? Zihninizi rahat bırakın ve bir düşünün. Markanız, logonuz değildir. Logonuz, en basit anlamda sizin imajınızdır. Kim olduğunuzun bir izdüşümüdür, fakat kimliğiniz değildir. Bir kartvizit bastırırsınız ve bunu insanlara sunarak kendinizi pazarlamış olursunuz. Ancak bir kartvizit, sadece sizin kimliğinizi ve markanızı yansıtan bir araçtır. Markanız ve kimliğiniz ise insanların şu anda sizinle ilgili ne düşündüğüdür.

Gelin emlak danışmanlarının zihnindeki bu kimlik krizini ve kaosunu aşalım. Markanızı birlikte keşfedelim. İşe aşağıdaki dört soruyu kendinize sormakla başlayın:

  • Neden emlak sektöründeyim?
  • Hizmetlerimi özel kılan şeyler neler?
  • İnsanlar benim hakkımda ne düşünüyorlar?
  • Kendimle ilgili ilişkilendirmek isteyeceğim nitelikler neler?

Yanıtlarınız tek boyutlu ve basit olmayacaktır. Cevaplarınız, size bir markadan çok, psikolojik bir profil gibi gelebilir. Bu, cesaretinizi kırmasın. İlerleyen adımlarda bu cevapları bir markaya ve kimliğe nasıl dönüştürebileceğinizi göreceksiniz.

Bu meslekte...Gerçekten kimim ben?

Markanızın sizin hakkınızda neler dediğini yazın.

Hazırcevap mısınız? Anlayışlı mısınız? Tutumunuz esnek mi yoksa ciddi mi? Mevcut durumunuzda markanızın sizi nasıl yansıttığını ve nasıl yansıtmasını istediğinizi düşünün. Üzerinize sıktığınız parfümden tercih ettiğiniz yemeklere ve tükettiğiniz içeceklerden kullandığınız araca kadar pek çok şey, markanıza benzersiz olarak katkıda bulunur. Eğer dilerseniz tüm bu özellikleri, isteğiniz doğrultusunda değiştirebilir ve kendinize diğerlerinden farklı bir marka görünümü kazandırabilirsiniz.

Hedef kitlenizin kimliğini belirleyin.

Onlar, sizin kim olmanızı istiyorlar? Onlara ne gibi hizmetler sunmanızı bekliyorlar? Kendinize bu noktada biraz düşünme payı tanıyın. Örneğin önce “alıcılar” şeklinde geniş bir alana yönelik düşünmeye başlayın. Ardından hedefi daraltarak devam edin: ilk defa alıcılar, lüks alıcılar, yatırımcı alıcılar... Bu aşamada hedef kitlenizi coğrafik ve demografik olarak da tanımlayabilirsiniz.

Markanızın ileteceği mesajı bulun.

Marka mesajı, imajınız ile nasıl bağlantı kurduğunuzu gösterir. Oluşturacağınız mesaj, hedef kitlenize uygun olması gerektiği gibi, yukarıda belirlemiş olduğunuz özellikleri de yansıtmalıdır. En önemlisi ise oluşturacağınız bu marka mesajını, her türlü pazarlama stratejinizde hedef kitlenize sunmanız gerekir. Web sitenizde, kartvizitlerinizde, sesli posta iletilerinizde ve buna benzer tüm seçeneklerde mesajınız sizi yansıtmalıdır. Bunların her biri, markanızla ilişkili olmalıdır.

Başlangıçta kendi kimliğinizi ve markanızı oluşturmanız zor görünebilir. Ancak zaman içinde işi ne kadar kolaylaştırdığınızı fark edecek ve takipçilerinizin sizin kimliğinizi benimsemeye başladığını göreceksiniz.

DİĞER HABER
06 Ocak 2017